Mosegaardens værdier​

​​På Mosegaarden definerer vi værdier som bestemte opfattelser i et fællesskab eller en kultur, som skal lede og påvirke, hvad der er værdifuldt og ønskværdigt og det, der ikke er værdifuldt og ønskværdigt.

Værdier er ikke en lov eller et regelsæt, som den enkelte kan påberåbe sig retten til for eksempel gennem argumentation.​

Værdier for os er stabile følelser over for vores bestemte idealer, 

som definerer hvad vi vurderer som rigtigt og forkert. Det vi sætter højt, og det arbejder vi for.

Som del af det pædagogfaglige miljø har de, der arbejder med værdier sikkert oplevet, at værdibegreberne, som de har valgt og forsøgt at finde ejerskab til, mange gange ”endte” med at stå som ”værdi-løse” ord på en planche i mødelokalet eller på kontoret.

​På Mosegaarden bestræber vi os hele tiden på, at leve op til vores idealer og lade vores værdier indgå i vores daglige praksis.​

​​Anerkendelse

​Vi er overbevist om at alt sundt relationsarbejde baserer på anerkendelse. Anerkendelse fremmer ethvert menneskes selvforståelse. Menneskets selvforståelse er en forudsætning for at udvikle relationsforståelse. Det vil sige forståelse for, hvordan vi ser de mennesker, vi har en relation til.

​Vores anerkendelse af andre mennesker, skaber i de fleste situationer en gensidig anerkendelse, som gør, at begge parter i relationen kan tage hinandens synspunkter og bytte perspektiv – for et kort øjeblik at kunne se, hvordan verden ser ud med den andens øjne.​

Vi definerer anerkendelse som det at være åben, at kunne lytte til og gå ind i den andens oplevelsesverden for et øjeblik. Anerkendelse indebærer følgende grundlæggende elementer:

  • ​forståelse og indlevelse​
  • ​at kunne genkende oplevelsen i sig selv
  • bekræftelse
  • åbenhed
  • selvrefleksion og afgrænsning

​​Sundhed​

På Mosegaarden stræber vi efter en sund livsstil. Med sund mener vi både den mentale og den fysiske sundhed.

​​Vi spiser sundt, det vil sige, at vi hovedsagelig køber økologiske fødevarer og, at børnene i udarbejdelsen af for eksempel madplanen skal forholde sig til nogle kriterier som kødfri dag,

mindst en gang fisk om ugen og højst en gang junkfood om ugen.

De fleste rengøringsmidler og andre produkter, vi benytter på Mosegaarden, er fri for parfumer og andre sundhedsskadelige tilsætningsstoffer.

​Vi går meget op i bevægelse og motion. Det gør vi både når vi er hjemme og ude i naturen.

​Vi skal vi selvfølgelig også være realistiske og dermed også indrømme, at vi en gang imellem, som en hvilken som helst anden familie, bliver fristet af de mindre sunde valg.

​​Kærlighed

Kan kærlighed være en værdi, når de fleste mennesker mener, at det er en følelse eller en oplevelse? ​Vores svar er ”ja!”.

​​Der findes et hav af definitioner på begrebet kærlighed. Næsten lige så mange definitioner af kærlighed, som der findes mennesker. Kærlighed som følelse og/eller oplevelse har så uendeligt mange nuancer.

Menneskets behov for at skabe standarder, som har til formål at skabe normer og en logisk fælles forståelse, som er en af årsagerne til, at der findes standarder for, hvordan kærlighed defineres.

​​Professionel kærlighed

Forleden blev jeg spurgt, hvad vi mener med begrebet, professionel kærlighed. ​Spørgsmålet kom fra et af børnene:

​”Når jeg læser på vores hjemmeside, spørger jeg mig selv, om du ikke elsker os børn på Mosegaarden rigtigt?

​"Er det bare fake kærlighed, I viser? "Jeg troede, de voksne mener det, I siger, ligesom jeg mener det, når jeg giver udtryk for min kærlighed til jer.”

​Det tog et par sekunder at håndtere den kommentar. ​​Efter en længere snak, var der fra barnets side anerkendelse for og fokus på, hvordan vi på Mosegaarden forsøger at omsætte vores definition på kærlighed til praksis.

Det er tankevækkende, at der findes behov for, at der skal tages så mange hensyn til, hvad vi skal kalde den oplevelse og følelse, vi har overfor Mosegaarden børn.


​Selv om vi har valgt at kalde den professionel kærlighed, er det en anden form for kærlighed. Den er ægte og ikke forloren, det er bare så pokkers svært at sætte de rigtige ord på det og vi dermed oplever en fordomsfri og ægte forståelse for det, vi praktiserer.​

Selvforvaltning

Selvforvaltning er indenfor en fælles defineret ramme: Retten til at forvalte et ansvar, en rettighed, en resurse, en begivenhed eller lignende.. Og dermed selv tage ansvaret for og have indflydelse på sit eget liv og sin egen situation.


​Særligt skal der naturligvis være fokus på, at det sker inden for en fællesdefineret ramme, så selvforvaltning ikke forveksles med autonomi og grænseløshed. Uanset alder eller personlige kompetencer, har barnet ultimativ ret til selvforvaltning inden for den fælles definerede ramme.

Opstår der en uhensigtsmæssig adfærd eller hændelse, kan det aldrig være barnets skyld, hvis det er sket inden for den fælles aftalte ramme.

​Så skal rammen revideres eller revurderes.

Vores ønske og forestilling af at have selvforvaltning er, at opdragelsen eller dannelsen, indenfor vores børns vækst og udfoldelse er i overensstemmelse med deres egen natur.


​Det giver dem mulighed for at huske deres barndom som en selvstændig og betydningsfuld periode. 

Den periode kan hjælpe dem med at kompensere for det svigt, de har oplevet i tidligere Derfor er ansvarsfuldhed og højest mulig grad af selvforvaltning et af vores vigtigste idealer.​


Vi står klar til at hjælpe dig

Har du spørgsmål og mangler svar, er du velkommen til at kontakte os. 

Du kan få fat i os alle ugens hverdage, enten på telefon eller e-mail. Har du akutte spørgsmål eller problemer, så henvend dig på telefonen, så vender vi tilbage til dig.

Børne- og ungehjemmet Mosegaarden

Egebjergvej 7, 4800 Nykøbing F

Telefon: 51 90 02 02

E-mail: uffe@mosegaarden.eu